ISO 15118

auto bij laadpaal

Ben je klaar om een stap te zetten in de wereld van elektrische mobiliteit? Maak kennis met ISO 15118, dé norm die het opladen van elektrische voertuigen revolutionair verandert. ISO 15118 is een internationale standaard die ervoor zorgt dat elektrische voertuigen en laadinfrastructuur moeiteloos met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.

Wat is ISO 15118?
ISO 15118 is ontwikkeld door de International Organization for Standardization (ISO) in samenwerking met verschillende belanghebbenden uit de automotive- en energiesector. De eerste versie van de norm ISO 15118-1 werd gepubliceerd in 2010. Het belangrijkste doel van ISO 15118 is het bevorderen van interoperabiliteit tussen EV’s en laadinfrastructuur. Het stelt gemeenschappelijke communicatiestandaarden vast om ervoor te zorgen dat verschillende voertuigen naadloos kunnen communiceren met verschillende laadpunten, ongeacht de fabrikant. ISO 15118 bestaat uit meerdere delen die verschillende aspecten van het opladen behandelen. Hier zijn enkele belangrijke delen van de norm:

  • ISO 15118-1: Definieert de algemene architectuur en communicatievereisten tussen het voertuig en het laadpunt.
  • ISO 15118-2: Richt zich op de fysieke laadparameters, zoals stroomsterkte en spanning.
  • ISO 15118-3: Behandelt de vereisten voor bidirectioneel laden, waarbij het voertuig energie kan terugleveren aan het elektriciteitsnet (V2G).
  • ISO 15118-4: Richt zich op beveiligingsaspecten van de communicatie tussen het voertuig en het laadpunt.

 

Voordelen
ISO 15118 biedt “Plug and Charge”, waardoor het opladen van elektrische voertuigen naadloos verloopt zonder extra authenticatie. Het zorgt voor veilige communicatie met geavanceerde encryptie en authenticatie. De standaard maakt bidirectionele communicatie mogelijk, waardoor oplaadpunten informatie kunnen verzamelen en het oplaadproces kunnen optimaliseren. Het integreert ook met slimme netwerken voor geavanceerd energiebeheer. Door interoperabiliteit te garanderen, kunnen gebruikers overal opladen zonder compatibiliteitsproblemen.

Toekomst
De toekomst van ISO 15118 ziet er veelbelovend uit, met voorspellingen van verdere ontwikkeling en integratie in slimme laadsystemen en hernieuwbare energiebronnen. Het is belangrijk om deze norm te blijven volgen en te blijven investeren in de evolutie ervan om de groei van elektrische mobiliteit te ondersteunen en te stimuleren.

Hulp nodig?
Bij Chargewell zijn we toegewijd aan het begrijpen en implementeren van de nieuwste normen en technologieën, waaronder ISO 15118. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen bij het realiseren van gestandaardiseerde en veilige laadoplossingen voor jouw EV-infrastructuur.