
Een oplaadpuntenadvies is het advies dat je van een bij de Kamer van Koophandel (KVK) ingeschreven deskundige adviseur krijgt. In zo’n advies staat hoe je als VvE op een toekomstbestendige manier oplaadpunten op eigen parkeergelegenheid kunt realiseren, hiervoor voert de adviseur een plaatselijke inspectie uit.
Het aanvragen van subsidie is alleen toegestaan voor het oplaadpuntenadvies. Voor het aanleggen van een of meerdere oplaadpunten stelt de overheid nog geen subsidie beschikbaar. Momenteel is de regering hard aan het werk aan een nieuwe wetgeving die het de VvE’s makkelijker maakt te investeren in laadstations.
Als je denkt dat je er met het advies bent, dan heb je het mis. Uiteindelijk heb je toestemming nodig van de algemene ledenvergadering van de VvE. Een VvE mag aan de plaatsing voorwaarde stellen. Als het VvE Modelreglement van toepassing is, moet dit wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een installateur brengt het oplaadpunt aan en je kunt achteraf een certificaat of garantiedocument laten zien. Ook moet de opstalverzekeraar toestemming geven.
Weet jij niet precies welke laadpaal je nodig hebt? Begrijpelijk! Deze configurator helpt je om de juiste keuze te maken. Binnen een paar klikken heb je het antwoord.
Laadpalen zijn niet meer de ‘eenvoudige’ oplaadpunten. Integendeel. Ze worden steeds slimmer en moderner. Een laadpaal met smart charging technologie speelt bijvoorbeeld slim in op de beschikbare stroom. Het is een duurzame manier om een elektrische auto op te laden en de verdere druk van het elektriciteitsnet te voorkomen. Vehicle-to-grid wil zeggen dat de energie in de batterij van een elektrische auto teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Om stroomuitval te voorkomen zijn er load balancing laadpalen uitgevonden. Beschikt je (slimme) laadpaal over deze functie, dan ben je verzekerd tegen overbelasting van je energienetwerk.