Installatie voor thuis

auto bij laadpaal

Aansluitschema laadpaal

Wil jij een laadpaal zelf thuis installeren? Hieronder lees je het aansluitschema. Snel én eenvoudig uitvoerbaar.

Voorbereiding aansluiting laadpaal

Ten eerste is het van belang dat je weet met hoeveel fasen jouw type auto kan opladen. Sommige auto’s hebben 1-fase nodig, terwijl anderen laadpalen 3-fase nodig hebben. Deze fases hebben te maken met het maximale laadvermogen. Met een 1-faseaansluiting van 7,4 kW ligt de gemiddelde oplaadtijd rond de 10 à 12 uur. Wil je sneller laden, dan levert 3-faseaansluiting van 11 kW meer laadkracht op. Hierbij is de duur rond de 8 uur. Wil je je auto op maximale snelheid laden? Dan spreek je in 3-faseaansluiting van 22 kW. Hierbij ligt de gemiddelde oplaadtijd rond de 3 uur. Maar let op: hoe hoger de kW, hoe hogere kosten.

Vervolgens moet je weten welke faseaansluiting je in je meterkast hebt. Dit kan ook weer een 1-faseaansluiting of 3-faseaansluiting zijn. Bij een 1-faseaansluiting staat er 220v of 230v op je elektriciteitsmeter. Bij een 3-faseaansluiting is dat 3x200v/230v of 380/400v. Daarna is het belangrijk om goed na te denken over de plaats van het laadpunt van de laadpaal thuis. Zo kan je kiezen voor een laadpaal op eigen eigendom of op gemeentegrond. Wanneer je voor de gemeentegrond kiest, moet je een vergunning aanvragen. Daarbij is de kans groot dat jouw laadpaal voor publiek gebruik ingezet wordt. Ook is het belangrijk dat je rekening houdt met de kabelafstand. Bevindt het oplaadpunt zich verder dan de meterkast? Dan heb je een langere kabel nodig.

auto bij laadpaal

Zelf een laadpaal installeren? Volg deze stappen

Stap 1: Bekabeling. Zoek de juiste bekabeling. Zodra dit is gelukt, moet je ervoor zorgen dat de stroomkabel dik genoeg is om de hoeveelheid stroom aan te kunnen. Het is verstandig om samen met de stroomkabel een datakabel aan te leggen. Waarom? Wanneer de stroomaansluiting overbelast wordt, is een datakabel noodzakelijk.
Stap 2: Laadstation/-paal monteren. Bij deze stap sluit e de lader op de wand of montagepaal aan. Zorg ervoor dat de lader volledig waterdicht is en dat alle bedrading zorgvuldig is weggestopt.
Stap 3: Aansluiten in de meterkast. Je moet eerst de stroom eraf halen zodra je de kabel wilt aansluiten. Zo voorkom je ongelukken.

Laadpaal monteur

Heb jij geen ervaring in de elektrotechniek? Dan kunnen we alleen maar aanraden om een gecertificeerde monteur in handen te nemen voor de laadpaal. De klus moet natuurlijk wel nauwkeurig en goed gebeuren. Bovendien heeft het alles te maken met veiligheidsredenen.